Літературно-музична композиція до 205 річниці від дня народження Т.Г. Шевченка



Танок «Зірки»

Голос із-за сцени: Плине час, як стрімкі води сивого Дніпра- Славути. Минають роки, десятиліття.. Але ніколи не погасне в серцях глибока шана до яскравого сузір’я полум’яних борців за народне щастя, до геніїв, що віддали свій талант рідній Батьківщині.
9 березня 1814 року загорілася на українському небосхилі ще одна зірка. Народився у родині кріпаків на Черкащині геній надзвичайно широкого діапазону. Не знала тоді Україна-мати, що стане Тарас просвітителем української нації, що його поезія могутніми і чистими потоками віллється в неосяжний океан світової культури, коштовними перлами збагативши скарбницю загальнолюдських здобутків.
Українська кріпачка  дала світові надзвичайного світоча,  творця «Кобзаря»,   талановитого драматурга, прозаїка, філософа, етнографа, фольклориста, великого художника…
Він був сином мужика, а став володарем у царстві духа
Він був кріпаком і став велетнем у царстві людської культури
Він був самоуком і вказав нові, світлі і вільні шляхи професорам і книжним ученим.
Третє століття виходять у світ його книги. Список перекладачів, популяризаторів творчості Шевченка  зростає. Шевченкова художня спадщина складається більше ніж з 1000 творів. Понад 120 композиторів створили на його слова близько 500 хорових, сольних, оперних, хореографічних творів. . Він вершинна порость родинного дерева українців, виразник і  хранитель народного духу. Тарас Шевченко – це символ не лише країни, але й всіх, хто бореться за свою гідність будь-де у світі.




В. 1.Тарас Шевченко… В його імені вся історія наша, все буття, ява й найпотаємніші сни
В. 2. Тарас Шевченко… Це ім’я дорогоцінною перлиною виблискує в золотій скарбниці світової культури. У ці березневі дні вся Україна, весь світ відзначає 205 років від дня народження Тараса Григоровича Шевченка.
 В.1. Народжений весною, він став символом пробудження та вічного оновлення, символом незнищенності людства і людяності.
Доля не шкодувала Тарасові страждань, але й не пожаліла втіх. Найкращий скарб дала йому лише посмертно – невмирущу славу.

пісня «Вітер з гаєм розмовляє»
Триптих  «Доля. Муза. Слава»

На сцену виходить три дівчини – Доля (студентка у довгій, білій полотняній національній сорочці), Муза (дівчина одягнута в класичну молочно-рожеву сукню з елементами українського стилю), Слава ( студентка в традиційному українському вбранні).
Доля(Під слова Долі на сцену виходить жінка середнього віку – викладач технікуму з хлопчиком, що тримає в руках книжечку та олівець; жестами та мімікою відтворює розмоу матері з сином, перехрещує його, благословляючи на науку, при цьому втирає сльозу, папа зупиняється на авансцені)
Ти не лукавила зо мною,
Ти другом, братом і сестрою
стала. Ти взяла
Мене, маленького, за руку
І в школу хлопця одвела
До п’яного дяка в науку.
«Учися,серденько,колись
З нас будуть люде», - ти сказала.
Ходімо дальше, дальше слава, а слава – заповідь моя.
Муза являється молодий викладач технікуму - «юний Шевченко», до нього підходить Муза, дає перо та папір, чоловік зупиняється посередині сцени)
А ти, пречистая, святая,
Ти, сестро Феба молодая!
Мене ти в пелену взяла
І геть у поле однесла.
І на могилі серед поля,
Я тую волю на роздоллі,
Туманом сивим сповила.
І колихала, і співала,
І чари діяла…
Мені ти всюди помагала,
Мене ти всюди доглядала.
В степу, безлюдному степу,
В далекій неволі,
Ти сіяла, пишалася,
Як квіточка в полі!
Слава(Виходять дівчата з обох сторін сцени в українських платках та вишиванках сорочках – учасники танцювального гуртка, кожна тримає збірку творів Т.Шевченка в обрамленні українського вишитого рушника; виконується символічний композиційний танок, зупиняються на фінальну позицію півколом, викладач у ролі Т.Шевченка розміщується в самому центрі сцени, два юнака з обох сторін сцени виносять корзини з квітами)
Про доблесті, про подвиги, про славу
Я забував на страдницькій землі,
Коли твоє лице в простій оправі
Світилося у мене на столі.
Летіли дні, кружляли клятим роєм.
Вино й любов були мої кати…
Згадав тебе я
й кликав, ніби молодість, прийти…
Я кликав – тільки ти не озирнулась,
Я сльози лив – ти ж очі відвела.
Ти в синій плащ журливо загорнулась,
У вогку ніч із дому геть пішла…
На сцен утворилась жива картина, символічне композиційне відтворення життєвих та творчих етапів Кобзаря. Останнім акордом стає звернення до нащадків рядками поезії митця:
На вас я кинув свого слова тінь –
На вас і сотню наших поколінь!
Я вас навчив, де ваші шлях і ціль,
Сказав, що вічна боротьба
Це – наші доля, завдання й судьба.
Я дав шал завзяття, блиск зіниць,
Дав вашим воїнам відвагу й міць.
В душі вщепив ненависть і любов,
Розбурхав у жилах кров.
Зітріть із душ до братовбивства гін,
За це ж вам Божий суд і мій проклін!
Вам спис і меч і ніж мій
Ви викуйте новітню зброю з них!
Сил не щадіть! Вперед все йдіть!
З моїм йдіть словом у крутіж століть!

В.1. Тяжка доля була у Тараса Шевченка, але людини щасливішої від нього важко знайти у світовій історії. І не лише тим був щасливий, що зазнав вищої насолоди, «відкривши в собі художника і поета», а тим що доля звела  його з такими великими людьми, як Є. Гребінка, К. Брюллов,  Жуковський…
В. 2. Найвищого ж щастя, яким обдаровує природа тільки безсмертних, Шевченко пізнав тоді, коли настільки злився з народом, що вже відчув його під серцем своїм, осмисливши свою відповідальність і за його минувше, і за суще, а головне – за майбутнє.

Танок «Зустріч на полонині»
Танцювальний колектив «Колорит»

Ведучий 1. Поетична творчість Шевченка – це одне з найцікавіших явищ у світовій літературі ХІХ ст.. Небагато на світі поетів, які відіграли в житті свого народу таку роль, як Тарас Шевченко на Україні
Ведучий2. З ніжністю й любов’ю змальовує поет українських дівчат, молодиць, але найбільшого поетичного узагальнення досяг Шевченко у створенні жінок-матерів. Образи жінок-матерів у Шевченка світлі, аж святі. Кожна має свою неповторну грань, засвічується щастям материнства і тяжко та гірко страждає.

Літературно-музична композиція «Жіночої долі їм не судилося» .

Ведуча. Серце митця було напрочуд чутливе до краси. А жінку кобзар вважав «самым блестящим перлом в венце созданий». Він так і не знайшов собі пари, хоча дуже любив жіноче товариство, вони хвилювали його уяву, викликали любов, прагнення створити свій куточок раю серед житейського пекла.»

«У перетику ходила» виконує Мартиненко К.

 В.1. Великий поет той, чиї поезії з уст в уста передає народ 
 В.2. Такою є пісня на слова Шевченка  «Утоптала стежечку»
Виконує Піщенко М.

В.1. Як весна оновлює  природу, так само поезія Великого Кобзаря оновлює наші душі, закликає бути чесними, щиро любити свій народ, свою Україну
Не можна уявити Тараса Шевченка без України, - писав вірменський поет Аветік Ісаакаян, і не можна пізнати Україну без Шевченка.

В.1.Тарас Шевченко – чи не єдиний серед світочів людства, хто мав цілковите право сказати про себе: «Історія мого життя становить частину історії моєї Батьківщини

«Тече вода в синє море»

Ведучий 1.Тарас Шевченко є справді одним із класиків світової літератури. Його геніальні народні образи є близькими для людей різних нгаціональностей. Сотні спроб прекладу Шевченка були зробдені практично на всі основні мови світу. Понад вісімдесят перекладачів намагалися донести Шевченкове слово до англомовного читача.
Ведучий 2. На початку ХХ століття серед перекладачів творів Шевченка англ. Мовою виділяється Етель Ліліан Войнич – англійська письменниця і композитор. Після 20 років наполегливої праці вона опублікуавла 156 Шевченкови творів. Серед них – «Зоре моя вечірняя», «Заповіт», «Реве та стогне Дніпр широкий..»…

Читання поезії напам’ять
Відеопрезентація «Реве та стогне Дніпр широкий»

Не малюйте Шевченка плебеєм,
У кріпацькій пошарпаній свиті –
Я в нім бачу лице Прометея,
У одежі, із сонця відлитій.
Не малюйте Шевченка солдатом,
Не малюйте Шевченка солдатом,
Не малюйте – він слухався долі.
Мій Шевченко завжди був крилатим,
Мій Шевченко завжди був на волі!

Не малюйте поета в печалі,
Бо  він  - світоч і щастя народу
Став пісок золотим в Кос-Аралі,
Де ступав він у роки негшоди!
І тепер наш Тарас в кожній хаті,
З нами словом живим розмовляє.
Є в Шевченка народження дата,
                        Дати смерті в Шевченка немає
                                         
Пісня про  Україну тріо «Оберіг»

В.1. Тарас Шевченко народився на українській землі, під українгським небом, протее він належить до тих людей-світочів, що стають дорогими для всього людства і що в пошані всього людства знаходять своє безсмертя.
В. 2. Тож нехай на оновленій землі, над ланами, широкими полями, вільними містами і селами як весняні води могутнього Дніпра лине вічно жива в народі слава великого Кобзаря.













Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Тести з української мови

Готуємось до ДПА 2018 року з української літератури

Лінгвістична кав'ярня "Числівник. Правопис відмінкових форм числівників."